Login Form

Puzzel van de dag

Cedric van den Berg winnaar snelschaaktoernooi 2024
 
 

Maandag 10 juni sloten we ons schaakseizoen af met her jaarlijkse snelschaaktoernooi.

Snelschaken is dan hier in de vorm van 5 minuten per persoon per partij, zónder increment. Dat betekent gooi en smijtwerk met stukken. Met zo weinig tijd was het soms geen enkel probleem om een stuk te verliezen. Beetje druk houden en de zaak kon zo weer omkeren.

Cedric hield het hoofd het koelst deze avond en verloor slechts 1 van de 10 gespeelde partijen! Een prachtig resultaat waarvoor hij de wisselbeker en een cadeaubon in ontvangst mocht nemen. Voor zover ik weet ook de jongste winnaar ooit, in elk geval in de recente historie.De tweede prijs, met 1 extra verloren partij was voor Thoams van Huften. 

 
 

De derde prijs, met nóg 1 extra verloren partij was voor Peter van Wijk.Hieronder de eindstand. 

 
Joop
 

 

 

Achttal uit tegen Moira – net geen sensatie.
 
 

Vrijdag 3 november uit tegen Moira 1. Moira is dusdanig sterk dat ze in de regionale SOS competitie maar liefst met 2 teams in de hoofdklasse meespelen. Deze avond stond de wedstrijd tegen hun eerste team op de agenda. Jan, Henk en Christof waren verhinderd, maar in Pieter en Thomas hebben we goede invallers. Dus ook wij zijn “wat meer in de breedte”, hoewel de hoofdklasse zeker een taai hoog niveau heeft.

De wedstrijd begon lekker. Zelf was ik na een paar zetten al out-of-book, maar Johan kreeg een lekkere stelling, Freek en Pieter kregen aanvalsspel, Luuk en Thomas wat meer in de verdediging, Vincent en Richard kon nog alle kanten op. Johan was als eerste klaar. Zijn relaas: na een scherpe opening met tegenovergestelde rokades, speelde mijn tegenstander een paard naar de rand (a4 ipv d5) waar het geen vluchtveld had. Na het openen van het centrum dreigde ik het paard aan te vallen. Wit kon het paard alleen redden door zijn koningstelling te openen, maar na enkele nieuwe dreigingen stortte zijn stelling in en was het punt snel binnen.

Snel daarna sloeg Freek toe.Ik had met wit het Staunton gambiet van het Hollands goed voorbereid. Ik offerde een pion voor stukkenactiviteit en ontwikkelingsvoorsprong.
In bovenstaande stelling speelde ik Ph3!?, en na La6?! Dxc5!! Won ik 2 lopers tegen een toren en niet veel later de partij, de centrumpionnen van zwart zijn allemaal zwak.

Ondertussen was het wedstrijdbeeld wat aan het kantelen. Zelf had ik een winnende combinatie tegen Daan Schonberger; daarover later meer. Zouden we dan 3-0 winnen op de topboorden? Wat een onthoofding…. Andere borden waren minder rooskleurig. Luuk en Thomas waren verder de verdediging in gedrongen. Vincent kreeg een aanval over zich heen. Pieter stond nog steeds goed maar zijn voordeel leek wat te verwateren.

En inderdaad, het ging hard mis bij Vincent. Hij kreeg een koningsaanval over zich heen waarbij er een wit paard op g6 landde. Vincent pakte dat beest, maar na fxg6 stond er een witte pion op g6. Het mat liet niet lang op zich wachten (stand 2-1 voor).

En daarna viel er meer de verkeerde kant op. Het relaas van Luuk: Na een opening waarin ik een pion offerde, maakte ik al gauw een fout in mijn calculatie wat ervoor zorgde dat ik deze niet terug won. Het was een bijzondere opening waarbij beide spelers veel zetten maakten met dezelfde stukken in de opening. Na 11 zetten resulteerde dit in de volgende positie:

Door achterstand in materiaal was ik gedwongen om te actief te spelen, maar dit lukte matig tot niet. Het was een partij waarbij wit goed moest opletten om zijn pion te behouden maar dit deed hij goed. Na een aantal mindere zetten van mijn kant kwam wit erdoorheen. We belandden in een paard (wit) versus loper eindspel waar zwart 1 pion achterstond, maar volledig kansloos en dus terecht verloren. (2-2)

Ook Thomas kon het niet bolwerken. De opening was bekend terrein voor mij in de advanced Caro-kann waar ik c5 speel. Mijn tegenstander sloeg de pion op c5 en gaf hem daarna direct weer terug. Na dat ik de pion sloeg op c5 werd ik verrast door 6. Dg4. De enige logische zet in mijn gedachte is g6 wat ik dus ook speelde (de computer ziet graag Kf8). Dit brengt wel een verzwakking in mijn koningsvleugel en vooral op f6. Na een scherp middenspel was mijn tegenstander mij de baas en speelde hij het eindspel goed uit. (2-3 achter)

Richard stond minder maar wist het alsnog remise te houden (2,5 – 3,5 achter).
Hij licht zelf toe vanuit onderstaande stelling:Na een aantal grove fouten in het middenspel voelde ik mij gedwongen om te offeren voor een doorbraak (ik stond toch al verliezend). Mijn tegenstander verdedigde met Dh6?? waarna ik Pe4 had om de pot te redden. Vervolgens maakte hij een verliezende blunder: exf5??. In tijdnood ging ik voor Pc5+?? Kd8 Pb6+ Kd7 waar hij remise aanbood en ik accepteerde (eeuwig schaak). Ik miste: exf5?? Pf6+! waar ik kon afruilen tot een winnend eindspel met Pxg8 Df8 Dxe7+ Dxe7 Pxe7 Kxe7 Txf5.


Gelukkig deed Pieter wat terug. Met wit ontstond na een geweigerde Blackmar-Diemer gambiet (1. d4, Pf6 2. Pc3, d5 3. e4, dxe4 4. f3, e3) op de zeventiende zet, zwart heeft zojuist 16…Pd7 gespeeld) de volgende interessante positie:


Wit staat hier goed: een sterke d-pion, alle stukken ontwikkeld terwijl zwarts koning in het centrum staat en niet goed kan rokeren.
Hier heb ik lang nagedacht over 17. d5! Alles staat klaar voor deze zet. In de stelling die vervolgens ontstaat na 17….cxd5. 18. Dxg7, Df8 19. Dd4 heeft wit groot voordeel. Maar ook na 17…e5 18. dxc6, Dxc6 19. Dd3 heeft zwart het niet makkelijk. In de partij had ik deze stellingen voor zwart overschat, waardoor ik gekozen heb voor het minder goede 17. Db3 wat een ongeveer gelijke stelling geeft.
Na deze zet besloot zwart om zijn problemen op te lossen door te ruilen op g4 en kort te rokeren. Hierna kon wit een koningsaanval opzetten die te veel bleek voor de zwarte verdediging en hem tot overgave dwong op de 26ste zet (3,5 – 3,5).

Tenslotte mijn partij. Ik kwam minder uit de opening. Zwart was beter ontwikkeld en had actievere stukken. In onderstaande stelling heeft wit Td1 gespeeld, en heeft zwart zojuist op e4 geslagen (…fxe4). Maar terugslaan is niet verplicht bij schaken! Wat zou jij spelen?

Helaas was de stelling dermate ingewikkeld dat ik in tijdnood misgreep.


Waarmee de wedstrijd eindigde in een 4,5 – 3,5 overwinning voor Moira. Er had meer ingezeten, maar best goed resultaat tegen zo’n sterk team. Handhaven op dit niveau moet dan mogelijk zijn.

 
Peter
 

 

 

Snelschaakkampioenschap!
 
 

Op maandag 13 juni 2022 organiseert schaakvereniging Houten haar jaarlijkse Snelschaaktoernooi. Het toernooi start om 20:00 in restaurant De Engel.

Een uitgelezen kans voor de snelle zetters onder ons om te laten zien wat ze waard zijn!
Aanmelden kan in de zaal tot 19:45 uur Het speeltempo bedraagt 5 minuten per persoon/per partij, zonder increment. Er zullen 10 partijen gespeeld worden.

Niet-leden zijn eveneens van harte welkom! Voor de nummers 1 tot en met 3 zijn er prijzen te winnen!

Het speelschema:
• 20:00 Start 1e ronde
• 21:10 tot 21:20 Pauze
• 21:20 Start 6e ronde
• ca. 22:35 Prijsuitreiking

We hopen weer op een grote opkomst!

 
Peter
 

 

 

Luuk Geelen nieuwe snelschaakkampioen Houten
 
 

Maandag 24 was het weer tijd voor het jaarlijkse snelschaaktoernooi. Strak geleid door Piet van Dam speelden we 10 ronden. Speeltempo was 5 minuten per persoon zónder increment. Koning slaan was geoorloofd, en werd dan ook veelvuldig toegepast. In tijdnood gebeuren de mafste dingen.

De indeling per ronde was dit keer merkwaardig genoeg niet Zwitsers maar round Robin. Dus, iedere ronde een volledig willekeurige tegenstander. Daardoor kon het gebeuren dat in de eindstand een top 5 ontstond, elk met 9 uit 10, zonder dat men elkaar getroffen had op het bord. Maakt het spannend, maar gaf voor sommigen niet de kans om zich te meten met de besten om zich als een ware nummer 1 te profileren.

Welnu, er kwam natuurlijk een mooie eindstand met bovenin lauter toppers. Op weerstandspunten wer Luuk Geelen de uiteindelijke winnaar!


Mooi om te zien was dat we een flink aantal jeugdige mannen aan de start hadden. Zou best eens het effect kunnen zijn van de groeiende populariteit van het wat snellere schaken via internetzites zoals Chess.com en Lichess. In het volgende seizoen willen we aan die opkomende behoefte naar een wat sneller speeltempo een vervolg geven door wat te exeperimenteren met versnelde toernooivormen.

De eindstand:


 
Joop
 

 

 

Houten bekert verder!
 
 

Maandag 18 december speelden we de eerste bekerwedstrijd van dit seizoen, en kwam het viertal van Woerden bij ons op bezoek.
Ze spelen bij de SGS nu een klasse lager dan wij, maar ze hebben ooit KNSB gespeeld. Een van hun leden is Martijn l'Ami. Die was er niet bij. Gelukkig zijn broer Erwin ook niet........

De vier potten gingen een tijd gelijk op. Toen ging het snel. Gerard V bestreed een Pirc met actief stukkenspel. De zwarte loper op g7 werd afgeruild, waardoor de zwarte koning een beetje op de tocht kwam te staan. De beide dames stond op dezelfde diagonaal met slechts een wit paard daar tussen, en de zwarte dame stond niet gedekt. Toen dat paard met schaak weg kon springen richting de zwarte koning op g7, kon de zwarte dame dan ook het doosje in: 1-0.

Nick zette de partij weer kenmerkend rustig op. Langzaam overwicht, en dan een kleine combinatie. Hij won een pion (al had hij gewoon een stuk kunnen winnen ......). Nick had wel een dubbelpion (f2, f3), en zijn tegenstander besloot om die terug te gaan pakken. Dat betekende echter insluiten van zijn toren en kwaliteitsverlies. Het resterend T+T tegen T+L eindspel speelde Nick rustig uit. De lijnen gingen open. En Nick bood een kwaliteit terug voor een toreneindspel met vrije a en b pion. Toen zijn tegenstander daar niet op in ging, verdwenen de pionnen die zijn koning beschermden, en was het mat of stukverlies: 2-0.

Peter kreeg een scherpe stelling op het bord. Zijn tegenstander leek de theorie precies te kennen en dacht pas over zijn 15e zet een paar minuten na. Om vervolgens een minder nauwkeurige voortzetting te kiezen. Peter trok er op zijn beurt maar eens een half uur voor uit om de complicaties te doorgronden, en ging voor een schijnoffer om een pion te winnen. Zijn tegenstander kreeg daardoor wel aanvalsdruk. Dat sloeg net niet door en hij had de keuze tussen eeuwig schaak of een mindere stelling. De engines zullen uiteindelijk vertellen waar zowel wit als zwart het beter hadden kunnen doen. Peter's remise aanbod werd geaccepteerd, en de winst was binnen: 2,5 - 0,5!

Waarna iedereen zich verzamelde om het bord van Gerard R. Die had eerder op de avond een kwaliteit geofferd tegen een loper. Met langdurig druk op de zwarte velden en kans op verwikkelingen. Maar niet duidelijk of dat voldoende was. En daardoor een moeilijke en spannende pot! Zijn tegenstander bood goed weerstand tegen de dreigingen maar Gerard's loperpaar was sterk, ook omdat de witte koningsstelling nogal open was. Toen er een zwart paard op c4 kwam dat geruild moest worden, en wit paard en toren op b6 en b8 te ver van het strijdtoneel kwamen, kreeg die pion vrije baan: c4 - c3 - c2. Onhoudbaar. En toen er nog een stuk verloren ging, was het gedaan: 3,5 - 0,5. En wij zijn door naar de volgende ronde!

 
Peter