De laatste ronde: gewoon winnen, dan promoveren!
Met deze duidelijke opdracht verschenen we aan de start in voor ons de laatste ronde. Dat klinkt wat raar, maar dat komt doordat er een oneven aantal teams in onze poule zit, en we de “echte” laatste ronde vrij zijn. Dus een prachtig overzicht in netstand waar we fier bovenaan staan (sorry, kon het niet laten). Maar Amersfoort zal best winnen de laatste ronde en dan terecht het kampioenschap opeisen. Spoiler alert: ja je ziet hier al dat we gewonnen hebben van Moira, maar spannend was het wel!
We traden aan met onze “vaste invaller” Richard, maar we hadden nog een invaller nodig. En dat leek niet zo te lukken. Totdat Peter dacht: ach, Christof vertelde onlangs dat hij mee ging doen aan het OKU, dus misschien…. En ja hoor! En zoals je hieronder kunt lezen hadden onze invallers een belangrijk aandeel (zeg maar onmisbaar) in de winst. We gaan de borden af in volgorde, met input van iedereen.
Op bord 1 Johan. Na een mislukte opening stond hij behoorlijk passief. Zijn tegenstander ruilde uiteindelijk veel stukken met remise als resultaat.
Op bord 2 Peter. Niet zo in vorm. In onderstaande stelling zitten rekenen aan een offer op g4: 17…Lxg4 18.hxg4 Pxg4 met de dreiging …Dh4, en als wit meteen het paard wil verjagen met f3 dan komt …Pxe3. Maar na koeltjes 19.Tfe1 Dh4 20.Te2 Dh2+ 21.Kf1 is er niets aan de hand. In plaats van rustig …Le6 speelde ik 17…h5? Om na g5 over het volgende offer …Pxg5 na te denken. Ook dat is niet goed. Maar na …Ph7 staat zwart een stuk passiever.
Moet je dan de hoop opgeven? Natuurlijk niet, gewoon terugvechten. En dat lukte. In onderstaande stelling volgde 48…c3! 49.bxc3 b2 50.Txb2 Pd3+ 51.Kg5 Pxb2 52.Kxh5.
Allemachtig; paard tegen 3 pionnen, maar hoe hou je ze tegen? De engine geeft aan dat het remise is, maar mij lukte het niet. Probeer het zelf thuis maar eens, leerzaam!
Op bord 3 Luuk. Na een Siciliaanse opening komen we na 11..Pxf6 in een middenspel zonder dames terecht. Hier heeft zwart een sterk pionnencentrum, maar wit heeft een solide structuur en de 2 lopers. Na 19..Pd7 heeft wit een paar zetten met tempo om ruimte te creëren op de koningsvleugel. Na 21..h6?? staat zwart een pion achter en blijkt de d3 pion geen vooruitgang te kunnen maken. Iets later besloot mijn tegenstander voor een tactische voortzetting te gaan, maar dit werkt niet door Lh3+!. Hierdoor staat wit een stuk voor en is wit dus compleet gewonnen. Daarna was het een kwestie van geen fouten maken en het rustig uitspelen: 1-0.
Op bord 4 Freek: na een koningsindisch (?) met c5 ipv e5 kwam ik passief te staan tegen het loperpaar. Toen mijn tegenstander in tijdnood kwam (halve minuut per zet erbij!) hield ik nadat dames geruild waren, dankzij mijn zwart-veldige loper stand met een pion minder. Remise.
Op bord 5 Vincent. Wijze les voor Vincent in ver verleden was dat je moet ontwikkelen en rokeren. In een Pirc trok hij ten strijde met een pionnenstorm op de koningsvleugel. Maar hij liet zijn paard op g1 staan, en zijn koning in het centrum. Zijn opgestoomde pionnen hadden gatenkaas gemaakt waardoor zijn eigen aanval dood liep, en hij kansloos was tegen de tegenaanval.
Op bord 6 werd Jan verrast in de opening. Na de opening stond ik slechter; tegenstander zei in analyse dat ze geen goed plan wist te vinden; ik ontwikkelde initiatief op de damevleugel en bereikte een gelijke stelling met oa ongelijke lopers waarin geen spel meer zat. Remise geworden.
Op bord 7 Richard. Hierbij kort de beschrijving van mijn achttal pot.
Mijn aanvankelijke plan was na fxe5 dxe5 om a3 te spelen om Lc5 te voorkomen. Ik had hiervoor moeten gaan. In plaats daarvan speelde ik 1. a4 waardoor 1. …Lc5 sterk was (wat ik helemaal was vergeten). Boos dat ik mijn voordeel had verloren en 0-0 moeilijk/onmogelijk zou worden speelde ik snel 2. Pe2?? wat mijn tegenstander correct afstrafte met 2. …Ph5! Vanwege de dreiging op de zwarte vlakken bij mijn koning (Pg3 Dh4+) voelde ik me gedwongen om mijn goede loper weg te geven met Lxf7+ 0-0+ Kh1. Thuis geeft de computer Na Ph5?? een koelbloedige Pxd4 Dh4+ Kd2 aan en claimt een voordeel van +1.2.
Mijn tegenstander gaf zijn a pion weg, liet mij toe om Td7 te spelen en tot overmaat van ramp bood een dameruil aan in bovenstaande positie. In dit (blijkbaar) gelijkwaardig eindspel speelde hij op een gegeven moment Kg8?? Waardoor ik een door mijn e pion gedekte Td8+ kon spelen, een afruil forceren en mijn a pion promoveren. 1-0.
Christof Aan het achtste bord trad Christof aan tegen Bram van Reemst. Koud van de bank, met eigenlijk alleen online blitz in de vingers. Vanuit de neo- Archangelsk variant van het Spaans ontstond een complexe stelling, die Wit iets beter behandelde. Zijn loperoffer op h6 is correct, aldus Stockfish, hoewel Zwart niet mat gaat en bij "best play" maar iets minder komt te staan. Christof ging echter tragisch in de fout, het teveel aan blitz en het gebrek aan echte potjes wreekte zich. Hij stond verloren toen ineens het rumoer in de zaal (er was zelfs een medisch noodgeval) de Witspeler zodanig afleidde (hij verliet het bord om tot stilte te manen, met minder dan 1 minuut op zijn klok) dat hij daarna herhaaldelijk misgreep. Met een toren meer was het daarna niet moeilijk meer (0-1). In een rustigere speelzaal had het resultaat er beslist anders uitgezien, maar goed, een punt is een punt.
<pgn>
Waarmee we dit jaar best succesvol afsluiten en terugkeer in de Hoofdklasse in het verschiet ligt omdat er veel nummers 2 ook promoveren (om de hoofdklassen weer aan te vullen tot groepen van 10 teams).
Peter