Login Form

Puzzel van de dag

Tegen Paul Keres
 
 

In de partij van de avond (De Jonge tegen De Lange) trok de lange aan het kortste eind.
Op 6 oktober hebben we aangetoond dat we als fitte schakers de nodige inspanning kunnen leveren: op de fiets naar Utrecht om de slechte start van dit seizoen recht te zetten. En dat lukte prima!
We begonnen de avond met twee snelle en vooral leuke winstpartijen. Freek belaagde zijn tegenstander met een loper op de lange diagonaal en toren op een centrumlijn. Hierdoor kwamen er allerlei vreselijke penningen in de stelling. Freek maakte daar mooi gebruik van en liet zijn pion een hele strooptocht afleggen: e4 x d5 x e6 x f7 (met schaak). Zijn tegenstander spartelde nog wat, en het eerste punt was binnen. Daarna de beurt aan Jan. Jan was natuurlijk extra goed uitgerust omdat hij met de auto was gekomen ????. In een stelling met gesloten centrum liet Jan zijn pionnen oprukken naar de vijandelijke koning. Met een kwaliteitsoffer schakelde hij de verdediging van veld f6 uit, waarna daar een onaantastbaar paard kwam te staan. Met daarnaast een witte pion op g7, controle over het centrum, en een dame op h4 was de zwarte koning kansloos. Zijn tegenstander spartelde probeerde het onvermijdelijke te rekken met een dame-offer, maar hield niet lang meer stand. 2-0 dus.

Daarna duurde het wat langer voordat er op de andere borden meer duidelijkheid ontstond. In bordvolgorde ging het zo. Johan zette het rustig op en had wat meer ruimte dan zijn tegenstander. Niet echt veel, en hij was er zelf niet zo tevreden over, maar aan het einde van de avond gaf ervaring de doorslag en wist hij het punt binnen te harken. Peter speelde tegen een jeugdspeler waar hij eerder tegen had gespeeld in een soort snelschaakpartij. En jawel, de jongeman had zich goed voorbereid: na 16 zetten stond nog steeds de oorspronkelijke 1 uur en 40 minuten op de klok (slik!). Ik had een positioneel wat mindere stelling, verbruikte te veel tijd, en kon uiteindelijk de stellingsproblemen niet meer oplossen.
Henk verdedigde zich goed tegen een echte aanvalsspeler. Totdat hij dacht een kwaliteit te kunnen winnen en de penning van een van zijn pionnen had gemist: Dxh6 was einde oefening voor de zwarte koning. Luuk kwam goed uit de opening, ruimte, stukkenspel. Maar toen ik een tijd later weer keek stond hij een toren tegen twee stukken achter. Maar als je dan met twee torens toch de vijandelijke stelling binnen kunt dringen is er van alles mogelijk. En trok hij de winst toch naar zich toe. Vincent speelde ook een puike pot. Ruimte en druk. Beetje open stelling, maar wit kon er net geen gebruik van maken. Actieve stukken en centrumpionnen naar voren. Daar had zijn tegenstander geen antwoord op.
Tenslotte Richard. Hij kwam wat minder te staan, en ging tenslotte all-in: hij offerde een paard tegen wat pionnen voor aanval. De dreiging van mat op de onderste rij deed de balans in zijn voordeel doorslaan.

En zo wonnen we met 6-2 en kon bijna iedereen met goed gevoel weer op de fiets stappen voor de reis huiswaarts.

 
Peter