Login Form

Puzzel van de dag

Bekerteam stuit op Hoevelaken
 
 

De 1e ronde van de beker hadden we een makkie: we waren vrijgesteld en automatisch door naar de 2e ronde. Daar troffen we Hoevelaken, een team dat op papier een stuk zwakker was. Wel een familieclub trouwens: 2x Veldhuizen en 2x Van Pel.

Een rondje langs de borden in het begin van de avond leverde het volgende beeld op. Johan met zwart kreeg een wat rustige opzet tegen zich. Wit verloor al snel het recht op rokeren; leek een prima stelling voor onze man. Peter had al snel een scherpe stelling op het bord; een pion geofferd voor initiatief en een vrijpion. Bij Henk was er iets misgegaan in de opening: er verscheen een witte loper op h7 die hij niet kon pakken. Vincent had een rustige stelling waar beide partijen elkaar aan het aftasten waren.

Later op de avond kreeg Vincent een remiseaanbod in een nog steeds redelijke gelijke stelling. Omdat Henk ondertussen goed aan het terugvechten was en Peter heel lekker stond, nam hij het aan. Bij Peter ging het inderdaad prima. Na dameruil ging zwart nog een pion snoepen; maar toen liep de vrije h-pion gewoon naar de overkant. Henk was zoals gezegd goed aan het terugvechten. Hij had de pion op h7 ingeleverd, maar zijn stukken kwamen steeds beter te staan met druk en een penning over de e-lijn, en zijn tegenstander kwam niet echt los. Toen won Henk de kwaliteit, en leek hij het punt binnen te gaan halen. Helaas liet hij het paard van zijn tegenstander van alles opsnoepen en verloor hij alsnog.

Als laatste Johan. Redelijk gelijke stelling, iets gedrukter en minder tijd op de klok. Maar vertrouwen in onze kopman, dus we waren met ons hoofd al bij 2-2 en een barrage (snelschaken). Echter zijn tegenstander bouwde de druk goed op, Johan koos een te actieve verdediging waardoor zijn koning te ver weg kwam staan. Hij won met een combinatie wel een kwaliteit, maar zijn tegenstander had goed gerekend en gezien dat de witte pionnen onhoudbaar waren.

Eindstand 1,5 – 2,5 tegen een team dat gemiddeld ruim 100 elopunten minder had. Strafkamp! zouden we vroeger gezegd hebben. Nu deden we de stukken in de doos.

Bij Hoevelaken…… knock out!

 
Peter