Login Form

Puzzel van de dag

We mogen weer!
 
 

De oorlog tegen Corona is voorbij en in Wageningen werd de vrede getekend (vrij naar 40-45)

Het clubschaken was alweer begonnen, en nu is ook de externe competitie tegen andere clubs weer gestart. Op het programma de uitwedstrijd tegen Wageningen, en altijd weer een beleving in wat voor locatie de strijd zich gaat afspelen. De Wagenings schakers hebben de handen ineengeslagen met de dammers, en ze hadden hun best gedaan ons van aanwijzingen te voorzien hoe daar te komen. Parkeren in een andere straat en dan langs de brievenbus en het pad. Nu pakten wij het verkeerde pad, liepen dwars door de tuin van de buurman, en keken in clublokaal in vanaf een plek waar je niet naar binnen kon. Op rasse schreden terug en het juiste pad gepakt, maar ik vraag me af hoe vaak dit die buurman overkomt… ???? We verkeren samen met Wageningen in de onderste regionen. Winst was dus zeer welkom. Helaas voor ons kwamen zij met een heel sterke opstelling.

Ik heb het strijdverloop niet de hele avond kunnen volgen, maar het ging ongeveer als volgt. Nadat de openingsfase was gespeeld leverde een gang langs de borden het volgende beeld. Johan had een gesloten centrum met pion op e5 maar zijn tegenstander kwam sterk opzetten op de damevleugel. Ook Peter had zo’n gesloten stelling; via een omweg een soort Frans. Freek leek zijn favoriete soort stelling te gaan betrekken met ontwikkelingsvoorsprong en initiatief. Vincent degelijk en kon alle kanten op. Joop had een tijdje niet gespeeld, bezorgde zijn tegenstander een geïsoleerde e-pion, maar had wat moeite met de ontwikkeling van zijn damevleugel (Lc1 en Ta1 deden niet mee). Jan bezorgde zijn tegenstander een geïsoleerde pion maar die kreeg daarvoor wel initiatief en aanvalskansen. En bij onze nieuwe aanwinsten Christof en Luuk werden een tiental zetten elkaars zetten gekopieerd!

Het werd een avond waarop dingen meezaten, en soms ook niet. Als eerste wist Freek met zijn dreigingen zijn tegenstander mentaal te overrompelen. Een toren kwam in te staan en werd niet verdedigd of weggehaald: lekker hapje! Maar bij Jan ging het minder. Nadat hij zich goed had losgewurmd en de aanvalsdreiging voorbij was speelde hij te optimistisch en onbezonnen; en dat werd afgestraft. Vincent’s tegenstander had lang een dame of f5, maar gevaarlijk was dat niet. Vincent wist af te wikkelen met grote afruil, kwam in een beter eindspel, en gaf remise. Joop kwam steeds verder onder druk. Na een afruil om zijn damevleugel te ontwikkelen kwam hij in een toreneindspel met een pion minder wat hij niet wist te redden. Christof was doorgegaan met ontwikkelen en ruimte pakken, maar kreeg goed tegengas. In een ongeveer gelijkwaardige stelling ging zijn tegenstander door zijn vlag. Luuk’s tegenstander aarzelde tussen lang en kort rokeren. Luuk maakte een foutje, maar daarna maakte zijn tegenstander een foutje. En we kennen allemaal de regel: wie de laatste fout maakt, verliest!

Daarmee kwam de spanning richting hoogtepunt. We staan 3,5 – 2,5 voor, maar kunnen we winnen? De 2 topborden zijn nog aan de gang, juist waar Wageningen met twee 2100-ers op kwam zetten. Peter’s tegenstander heeft een pionnencentrum d4-e5-f4 en staat klaar voor een koningsaanval. Ik rokeer echter niet, en zoek tegenspel op de damevleugel. Daar volgt afruil en een eindspel van paard tegen slechte loper maar met een gedekte vrijpion. Bij een eerder remiseaanbod kijkt mijn tegenstander naar de stand op de andere borden en besluit door te spelen en zo vluggeren we wat heen en weer met allebei een minuut op de klok waarna de vrede wordt getekend. De engine geeft achteraf aan dat beide spelers foutloos hebben gespeeld! Daarmee staat het 4-3 voor ons en nemen we in ieder geval 1 punt terug mee naar huis.

Dan Johan. Het initiatief van zijn tegenstander op de damevleugel weet hij niet te keren en hij komt een pion achter. In een afwikkeling naar een 2L tegen 2P eindspel gaat er nog een pion af. Johan vecht als een leeuw. Maar zijn tegenstander doet het goed en weet het uiteindelijke P+pion tegen L eindspel goed naar winst te voeren: eindstand 4-4. Op de 6 hoogste borden sloeg Wageningen met 4-2 toe met gemiddeld 80 ratinpunten meer per bord. Onze “jonge honden nog zonder rating” trokken dat weer recht.

 
 
Peter