Login Form

Puzzel van de dag

Ook de externe competitie is begonnen
 
 

Op maandag 14 september begon onze interne competitie, en was het meteen ook raak met een externe wedstrijd tegen het sterke Amersfoort. Alles in Corona-opstelling, dus grote afstand tussen de borden. Dat in combinatie met mijn tijdverbruik en eigen stelling, zorgde ervoor dat ik niet zoveel van de andere partijen heb gezien, dus het wordt een kort verslag.

Johan nam het op tegen kanon Tim Grutter, die zo'n 240 ratingpunten meer heeft. Johan bewees dat dat geen rol hoeft te spelen en boekte een nette remise. Tim had wat ruimte-overwicht en probeerde op de damevleugel binnen te komen, maar Johan hield goed stand met een sterk paard tegen een mindere loper.

Peter kwam tegen een iets sterkere tegenstander in een wat afwijkende opening terecht en gebruikte veel tijd. Ik leek overwicht te krijgen maar mijn tegenstander neutraliseerde goed, waarna ik in tijdnood een pion weg gaf. Ook hier een paard tegen loper pionneneindspel waarin ik hard moest keepen en uiteindelijk remise wist te bereiken, al denk ik dat mijn tegenstander het toch ergens heeft laten liggen.

Freek weet meestal in een vrolijke heksenketel terecht te komen. Deze avond lukte dat niet; zijn tegenstander had ruimte-overwicht, actievere stukken en hield de zaak goed onder controle om uiteindelijk te winnen.

Vincent speelde door het wegvallen van Nick en de vakantie van Henk 2 borden hoger dan vorig jaar. Dat betekende een ratingverschil van bijna 200 punten. Het verschil in speelsterkte en de tijdnood werden hem te veel.

Ook Jan zag zich geconfronteerd met een bijna 200 punten sterkere tegenstander. Hij behandelde de opening niet helemaal goed, en verloor een pion en uiteindelijk de partij.

Joop was deze avond in zijn element. Hij bereikte een voor hem bekend soort stelling en kon het punt binnenhalen. Onze enige winst van de avond, waarmee Joop direct topscorer is!

Willem maakte zijn debuut op dit niveau. Hij deed dat niet onverdienstelijk en wist een kwaliteit voor te komen. Maar zijn tegenstander had meer pionnen die vervelend begonnen op te rukken. Dan komt de tijdnoodfase en geeft ervaring de doorslag. Toch goed geweerd.

Invaller Theo kwam in een bijzonder stelling. Zwart had h6 en g5 gespeeld met Theo's witte dame op h5. Theo won een pion, maar verkeek zich toen op een zwarte koningsaanval, zodat ook hij de koning om moest leggen. Al met al een stevige 2-6 nederlaag (net als vorig jaar overigens).

De top heeft zich goed geweerd, maar midden en staart moesten het afleggen. De Hoofdklasse A is en blijft natuurlijk een sterke klasse, maar er gloort hoop. Door Corona lijken teams minder sterk te zijn dan vorig jaar, en zijn er op de staartborden 1600 spelers. Woerden en Moira zijn sterk in de breedte, En Passant heeft een sterke top. Verder zijn er kansen!

 
Peter