Login Form

Puzzel van de dag

Opening van het seizoen met een simultaan door de clubkampioen
 
 

Bijzondere tijden door Corona, ook voor ons schakers.
Op maandag 7 september begon het seizoen met de traditionele openingssimultaan. En dat betekende voor het eerst weer "gewoon" schaken op een bord in plaats van via een computer. We spelen nu meestal in de grote zaal in De Engel zodat er voldoende ruimte is om de tafels ver uit elkaar te zetten. En de spelers zitten aan de korte kant van de langwerpige tafels, zodat ze ver uit elkaar zitten. Toch was het wat onwennig en waar normaal een man of 15 meedoen, durfden deze avond slechts 6 personen de strijd met Peter aan te gaan. De lol was er niet minder om, en er werd hard gevochten!

Peter - Vincent
Vincent liet zijn paarden dansen, maar in een d4-opening staat zo'n paard toch niet helemaal lekker op c6. Wit kon een breed centrum opbouwen door zojuist 11. e4 te spelen. Vincent vond het tijd om fel van leer te rekken en speelde 11. ...b5:Gedurfd maar het vraagt te veel van de zwarte stelling. Er volgde 12. d5 Pa5 13. cxb5 Lb7 14. a3 en wit staat gewonnen. Vincent probeerde 14. ...Dxb5 (...Dc4 Tac1 had het ook niet gered) 15. b4 exd5 16. bxa5 en spartelde nog even verder. Met een stuk minder was zwart kansloos. Stukken ontwikkelen, centrum, bewegingsruimte; mooie thema's.

Peter - Willem
Een Scandinavische opening. Zwart heeft minder ruimte maar heeft ook geen zwaktes; heel solide dus. Wit heeft veel meer ruimte, en ik was er in geslaagd zwart toch een dubbelpion te bezorgen. Uiteindelijk gaat zwart onder druk toch de mist in en kan ik materiaal winnen. Ik dat hier eerst nog even Ld4 te kunnen spelen, maar het blijft opletten! 28. ...e5! en even gemist dat g4 dan hangt.Na afruil bleek de loper sterker dan het paard en gingen de pionnen op a7 en c6 er af, waardoor wit won.

Peter - Piet
Piet speelde een degelijke partij en maakte het mij behoorlijk moeilijk. In een symmetrische stelling had hij actievere stukken. Ik probeerde wat mentaal overwicht door te zeggen dat ik strategisch gewonnen stond omdat ik het loperpaar had! Maar Piet liet zich niet intimideren en bleef sterk spelen. In onderstaande stelling heeft wit na het loperschaak op c3 zojuist 23. Kf1 gespeeld.Piet ging hier verder met 23. ...Td6, om daarna met ...Tf6 de pion op f2 aan te vallen. Ik kon me loswerken en kwam met een pluspion in een toreneindspel. Piet moest naar huis en dacht dat het remise was, ik was daar nog niet helemaal zeker van. Ik kan nu wel zeggen, Piet: heel sterk gespeeld en de eindstelling was absoluut een remise waard!
Voor iedereen wel leuk om de afgebeelde stelling eens op te zetten. Er zijn al een hoop stukken afgeruild, maar daar is het niet eenvoudiger van geworden. Voor alle duidelijkheid: Piet stond compleet gewonnen in deze stelling, en hij had dat kunnen verzilveren met de zet 23. ...Td2! De verdere analyse laat ik aan de lezer over.

Peter - Jan
Tijdens deze simultaan mochten de zwartspelers aangeven met welke zet wit moest beginnen. Bij de meeste partijen werd dat toch e4 of d4, maar Jan dacht daar anders over: 1. b4! Oftewel de Oerang Oetan opening. Het werd een ontzettende rommelpartij, waarin Jan een pion won maar ik toch wat los kwam. In onderstaande stelling heb ik net 25. Pe4 gespeeld en is er een dynamisch evenwicht en heeft wit compensatie voor de pion. Jan ging hier verder op rooftocht maar de penning over de d-lijn en een tactische grap doen hem de das om.25. ...Lxd4? 26. Lxd4 Pxd4 27. Td3 b5 (Pb6) 28. Lxd5 Dxd5 29. Pf6+ gxf6 30. Txe7 Kf8 31. Dxf6 en wit won uiteindelijk.

Peter - Louis
Hier kwam een Philidor verdediging op het bord waar snel dames werden geruild en zwart het recht op de rokade verloor.Wits laatste zet (Lb6) was minder sterk (Ph4 of Td2). De zwarte toren kan nu niet meer naar d8, maar ...Tc8 is een prima zet in deze stelling. In plaats daarvan koos Louis voor 13. ...Pxa2+ En dat verliest een stuk na 14. Lxa2 Lxa2 15. b3 Louis vocht dapper door, maar moest in het eindspel toch opgeven.

Peter - Johan
Hier kwamen via wat zetwisselingen uiteindelijk in het klassiek Frans terecht. Dan is de Aljechin-Chatard aanval heel leuk (zoek maar eens op), maar niet voor in een simultaan (dan heb je geen tijd om het uit te rekenen). In onderstaande stelling heeft zwart zojuist 12. ...Db4 gespeeld.Ik had in de aanloop naar deze stelling bedacht dat niet goed was om de pion op b2 te gaan roven, omdat na 13. a3 Dxb2 14. Kd2! de zwarte dame niet meer weg zou komen. Ik zag wel een paardschaak op b3, maar dat paard kon niet van d7 via c5 naar b3 want de witte dame op f2 controleert veld c5........ 14. ...Pa5! Verdorie, hij heeft nog zo'n beest. Ik probeerde er nog iets spannends van te maken: 15. Pd4 Pc5 16. Tab1 Pab3+ (meteen winnend is Pc4+ Lxc4 Dxc3+ Kxc3 Pe4+) 17. Pxb3 Pxb3+ 18. Ke2 Pc1+ 19. Thxc1 Dxc3 20. Dg3 Kf8. Wit heeft nog een klein beetje compensatie omdat zwart niet kan rokeren (0-0 Lxh7+ en de zwarte dame op c3 gaat verloren). Uiteindelijk werd het een dame-eindspel waarin zwart meer materiaal had en wit uit alle macht eeuwig schaak probeerde te houden. Het einde van de partij werd meer analyseren dan spelen. Zwart stond gewonnen, maar liet het verzanden.

De kop is er af, en de Corona opstelling blijk goed werkbaar. En dus kunnen we weer redelijk normaal schaken!

 
Peter