Login Form

Puzzel van de dag

Schaken in corona tijden
 
 

Beste schaakvrienden en -vriendinnen,

Eerder deze week heeft minister president Rutte ons verteld hoe het verder gaat met de lockdown. De uitkomst daarvan is dat we tot nader order nog niet kunnen gaan schaken in verenigingsverband. Ook voor de jeugd geldt dat schaken op de club nog niet mag. Jeugd mag voor een aantal buiten-sporten wel weer gaan trainen, maar voor schaken als binnensport is dat nog niet toegestaan (de schaakbond heeft dat zojuist in een mailing verduidelijkt). We gaan er vanuit dat de situatie tot het geplande einde van ons schaakseizoen (15 juni) niet verandert. De conclusie is dan ook dat voor dit jaar de interne competitie en jeugdtraining voorbij is.

We volgen uiteraard de ontwikkelingen, en hopen zo snel als mogelijk alsnog weer te kunnen gaan schaken in verenigingsverband. Wellicht is er nog een OKH slotronde mogelijk, met een BBQ. Het zou leuk zijn als dat nog voor de zomervakantie zou kunnen. Anders doen we dat wellicht aan het begin van het nieuwe jaar.

We zouden binnenkort het grote schaakspel op het Plein in het Oude Dorp weer in gebruik nemen; het weer is er mooi genoeg voor. Maar gezien de huidige situatie blijven de stukken in de kast totdat de horeca weer open gaat.

Kan er dan helemaal niet meer geschaakt worden?
Natuurlijk wel, voor online schaken zijn er heel veel mogelijkheden!

Veel mensen schaken via https://www.chess.com/home of https://lichess.org/. Je moet daar eerst een account aanmaken, en dat is gratis. Daar spelen is ook gratis.
Diverse clubs organiseren daar ook toernooien. Veel daarvan zijn ondertussen besloten (alleen voor eigen clubleden), maar een paar zijn open voor iedereen. Op vrijdagavond kun je snelschaken (10 min + 2 sec per zet) via LiChess bij Moira. Kijk voor de link op:http://www.moira-domtoren.nl/ En op vrijdagmiddag 14:00-16:00 is er Dagschaak Dijckzigt Utrecht. Zie: http://www.ucsderodeloper.nl/Actueel/Nieuws.php?id=347

De schaakbond organiseert iedere avond een toernooi op Chess.com (3 minuten + 3 sec per zet) : https://schaken.nl/nieuws/dagelijks-toernooi-op-chesscom

En voor de jeugd heeft de schaakbond een eigen speciale schaakomgeving: https://schaakmatties.nl/

Dus volop mogelijkheden!
Al blijft de sociale interactie rondom samen op een echt bord spelen voor veel mensen leuker dan via een scherm. We kijken er naar uit dat dat weer kan.

Met vriendelijke groeten,
namens SV Houten,
Peter van Wijk