Login Form

Puzzel van de dag

Seizoen gestart met schaaksimultaan
 
 

Maandag 9 september hebben we het nieuwe schaakseizoen afgetrapt met de traditionele schaaksimultaan, gegeven door de clubkampioen Peter van Wijk.  14 partijen moest hij spelen en dat ging hem op de meeste borden goed af.

Zo hier en daar ging het mis; door de vereiste snelheid maak je fouten! Het eerste verlies van Peter was tegen Henk. Een rommelige opzet en een blunder kostte Peter de partij.
Het volgende verlies kwam tegen Joop. Peter liet zich verleiden tot een variant in het Frans die gewoon lastig is en tijd vraagt achter het bord om de grote dreigingen aan beide kanten in evenwicht te kunnen brengen. Dat lukte Peter niet in deze simultaan-opzet.
Nog een partij die verloren ging was die tegen Johan Valstar. Ook hier, terechtgekomen in een dreigende aanval op de koningsstelling die alleen te verdedigen is met voldoende tijd. Een blunder op het eind bezegelde het lot van de simultaangever. De vierde en laatste partij die verloren ging was die tegen Louis Wieman. Lang leek het er op dat Peter zijn stellingsvoordeel (sterk paard, betere pionnenstructuur) gewoon over de streep zou trekken. Het ging mis toen Peter een toren op de diagonaal zette waar ook zijn andere toren stond. Als je tegenstander dan zijn lopen op die diagonaal kan plaatsen dan kost je dat een kwaliteit. Louis speelde het netjes uit; zijn toren was veel actiever en sterker dan het paard van Peter.
Tot slot nog een remise voor Piet van Dam. Weliswaar een kwaliteit achter, maar het paard van Piet was zo'n sterke verdediger dat het lastig was voor Peter om een doorbraak voor zijn toren te vinden. Natuurlijk kon Peter Piet onder druk zetten met de regel dat Piet direct moet zetten na een zet van Peter, maar sportief werd besloten tot remise.

Het was natuurlijk niet allemaal kommer en kwel voor Peter! 9 partijen werden door hem gewonnnen waaronder toch ook enkele met flinke tegenstand. Nieuwkomer Leendert Harteveld gaf zeer lang erg goed tegenspel. Ook toen ze in een lastig eindspel terechtkwamen van paard en toren (Peter) tegen paard en loper. Uiteindelijk zou dat materiaalverschil afdoende moeten zijn en een kleine onnauwkeurigheid deed Leendert uiteindelijk de das om. Ook tegen Jan de Jonge bleef het lang spannend. Uiteindelijk won Peter doordat hij zijn koning nét in het vierkant van de vrijpion van Jan kon bewegen zodat hij zelf met een beslissende vrijpion over zou blijven.

Eindstand: 9,5 tegen 4,5 voor Peter!

Henk, Joop, Johan V en Louis wisten te winnen.
Piet speelde remise.
Peter won tegen: Leendert, Madelief, Richard, Jan de Jonge, Gerrit, Theo, Johan Onnink, Menno en Vincent.

Aanstaande maandag start van de interne competitie!

 
J