Login Form

Puzzel van de dag

Derde gelijkspel op rij 2e viertal
 
 

Het tweede viertal heeft voor de derde maal op rij gelijkgespeeld, dit keer tegen DBC 1 uit Bunnik.
Evenals de vorige keer werd een achterstand in de laatste partij gelijkgetrokken. Dit keer was Piet van Dam onze held. Hij vroeg aan de teamcaptain hoe de stand was: “2 – 1 achter”, meldde hij, “je hoeft alleen maar te winnen.” Enkele minuten later zette Piet zijn tegenstander mat!

Het was de avond van de zwartspelers: allen wonnen hun partijen! Kees speelde helaas met wit, en verloor dus. Dat was een beetje onnodig, want hoewel hij in een tot Van Geet-getransformeerde Caro Kan wat gedrongen kwam te staan, won hij een pion in een stelling waarin hij aanvankelijk niets te vrezen had. Echter toen de zwarte torens de witte koning belaagden, meende Kees deze te kunnen beschermen met zijn paard. Helaas had Kees niet gezien dat het paard wegens een gepende pion ongedekt stond en het edele dier verdween van het bord. Daarna stortte de stelling in en gaf Kees op voordat hij matgezet werd. (0-1)

Peer speelde met zwart en won dus. Een ingewikkelde en scherpe partij waarbij hij met zwart de Franse Tarrasch–opening agressief en actief bestreed. Het was een zaak van scherp rekenen en ook een stukje psychologie, want wit voelde zich duidelijk niet op zijn gemak. Na 17 zetten was de partij opeens voorbij toen wit zijn toren aanraakte die in de vijandelijke stelling was ingesloten, waarmee stukverlies onvermijdelijk was en hij direct opgaf. In de analyse bleek dat een stille, witte rokade een prachtig schijnoffer zou hebben betekend met waarschijnlijk een omgekeerde uitslag. (1-1)

Johan speelde tegen een jeugdige tegenstander die onbekommerd ten aanval trok. Deze wist vrij snel een kwaliteit te winnen. Johan trachtte met al zijn 8 witte pionnen de stelling gesloten te houden om daarmee remise te bereiken, maar toen hij in een onbewaakt moment zijn troepen toch naar voren dirigeerde werd zijn stelling opengebroken en was mat onvermijdelijk. (1-2)

Voordat Piet zijn triomfantelijke “mat” door de speelzaal kon uitroepen, had hij een paar benauwde momenten achter de rug vanwege een kleine kwaliteitsachterstand. Maar hij wist mooie tegenkansen te creëren en de onoplettendheid van zijn tegenstander werd deze fataal. (2-2)

Met deze uitslag staat het viertal nog steeds in de onderste helft van de competitie, al zijn de verschillen tussen de teams vrij klein. Een stijging op de ranglijst is zeker niet onmogelijk, maar dan zal er in de resterende wedstrijden toch minimaal één keer gewonnen moeten worden.

 
Peer van Putten