Login Form

Puzzel van de dag

Achttal op nippertje langs Rivierenland
 
 

Maandag 4 februari: thuis tegen Rivierenland2. Op papier zijn we een stuk sterker, en zoals gebruikelijk is de praktijk een stuk weerbarstiger dan de theorie.

En zoals ook vaak laat de eerste uitslag lang op zich wachten en kan het alle kanten op. Henk bouwt een mooie aanval op. Ruimte-overwicht, priemende torens en een witte pion op e6. Toen zijn tegenstander die dacht te kunnen pakken kon hij een stuk inleveren: 1-0 voor. Nick had een moeilijke avond: hij werd langzaam klemgezet. Nu weten we dat hij een taaie verdediger is, maar de soort Konings Indische aanval die hij over zich heen kreeg was van het dodelijke type: 1-1.

En er zat nog meer slecht nieuws in de pijplijn. Ik had zelf op domme wijze een pion verloren , Gerard V stond moeilijk, Vincent aanval maar erg weinig tijd. De topborden Gerard en Johan stonden wel goed, en ook Freek was goed bezig. Een pion gewonnen vanuit de opening en zijn tegenstander een geïsoleerde pion bezorgd. Die probeerde nog druk uit te oefen, maar Freek pakte rustig aan steeds groter deel van het bord. Niet overhaasten en rustig binnentikken: 2-1 voor. Gerard V kwam steeds lastiger te staan. Hij had in de opening een pion geofferd voor initiatief. Dat kreeg hij en won uiteindelijk een stuk tegen 2 pionnen. Maar dat werden wel 2 gedekte vrijpionnen op e5 en d6 terwijl hij nog stukken op de 8e rij had en niet gerokeerd. Uit wanhoop stuk terug geofferd, maar zijn tegenstander had toen al zoveel pionnetjes verorberd en ruimte gepakt dat er geen houden meer aan was: 2-2.

Vervolgens moest ook Vincent er aan geloven. In een langzaam opgezette partij trok hij ten strijde tegen de vijandelijke koning: initiatief en open lijnen voor zijn stukken. Complex en moeilijk om de beslissende zet te vinden. Dat kostte erg veel tijd, en met luttele minuten op de klok werd het vinden van de juiste zetten te lastig en moest hij opgeven: 2-3 achter.

Ondertussen bleef Gerard R stoïcijns initiatief opbouwen en ruimte veroveren. Ondanks dat zijn stelling er op het eerste gezicht heel goed uit zag, bleef zijn tegenstander stug weerstand bieden. Ik heb het gezien mijn eigen partij/tijdnood niet goed kunnen volgen, maar stoicijns won van stug: 3-3 gelijk. Johan kreeg een soort Franse doorschuiver op het bord met een zwart paard op c6, dat natuurlijk in de weg staat voor de c-pion. En een snel ...f6 van zwart zorgde voor gaten. Johan maakte daar goed gebruik van en wist met continue dreigingen zwart op de achterste 3 rijen te houden, om vervolgens vernietigend door te breken: 4-3 voor. Met alleen de partij van ondertekende nog te gaan. En zoals gezegd was ik te ongeduldig en verloor een pion door een schijnoffer (Lxh7+ Kxh7 Dh5+ en ongedekt stuk op e5 ophalen). Wel bleven er lopers van ongelijke kleur over en kon ik mijn stukken activeren. Ik kreeg zowaar meer kansen dan had gehoeven, en besloot ook in verband met de tijd af te ruilen en aan te sturen op remise. Na nog wat peentjes zweten lukte dat prachtig en had door de ongelijke lopers mijn tegenstander's pluspion geen waarde meer: 4,5 - 3,5 en de winst was binnen.

Qua stand draaien we nog in de top mee, maar lijkt een tweede plaats het hoogst haalbare. Doorn-Driebergen halen we niet meer in, maar we moeten nog tegen onze directe tegenstanders Vegtlust en ZZC. Dus nog even doorknokken op de 64 velden.

 
Peter