Herstel 2e viertal met gelijkspel

Het 2e viertal heeft zich in de tweede wedstrijd in de externe competitie hersteld van de nederlaag in de eerste ronde. Het sterker geachte Zeist werd keurig op 2-2 gehouden. Aanvankelijk zag dat er niet naar uit. Johan maakte met wit in de Franse ruilvariant na een stukkenruil in het middenspel een rekenfout en kwam een kwaliteit achter te staan. Nadat zwart onweerstaanbaar oprukte met zijn pionnen en promotie onafwendbaar was, moest wit opgeven (0-1).

Gelukkig maakte Kees de achterstand snel ongedaan. Met wit vermeed hij de Scandinavische opening en kwam in een soort doorschuifvariant van het Frans terecht, die hem groot positioneel voordeel verleende. Toen zwart daarna een loper wegblunderde, gaf de tegenstander ogenblikkelijk op (1-1).

Daarna kwamen we zelfs op voorsprong. Piet speelde met zwart de Najdorf-variant van het Siciliaans en had de hele partij een licht overwicht. De prettige stelling werd fraai afgemaakt met een magneet-combinatie die damewinst of mat opleverde, waardoor zwart de strijd staakte.

Helaas kon Peer de voorsprong niet vasthouden. Zijn tegenstander, die hij ook van zijn vorige vereniging Doorn-Driebergen kent en tegen wie hij twee dagen ervoor ook al speelde in een rapidtoernooi, speelde het Londen Systeem. Peer kwam redelijk uit de opening, maar maakte een positionele fout door in een paardruil niet met een paard maar met een loper terug te slaan. Een kwaliteitsoffer van toren tegen paard en pion leverde remisekansen op, totdat hij een mataanval overzag (2-2)

Conclusie: een verdienstelijk en verdiend gelijkspel, dat perspectief biedt voor de komende wedstrijden!

Peer van Putten