Achttal fladdert naar een vreugdedansje

Op 3 december traden we aan tegen Moira Domtoren 2, een vereniging waarmee we via een combinatieteam samenspelen in de KNSB competitie. Maar deze avond waren we tegenstanders, en gezien ons verlies de vorige wedstrijd tegen Driebergen-Doorn stond er een overwinningswens op het programma. We hadden tenslotte ook een stuk sterker team op basis van rating. En afgezien van de afwezigheid van Freek waren we op volle oorlogssterkte!

Zoals de laatste wedstrijden vaker gaat, duurde het lang voordat de eerste uitslagen vielen. Gerard R., Nick en Henk stonden al snel beter, maar verder viel niet af te lezen dat we met maar liefst 7-1 zouden uithalen! Gerard R kon direct vanuit de opening al gebruik maken van een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander: dubbelaanval op Pd4 en pion b2 plus een ongedekte Le3. Vervolgens een paardschijnoffer op e4, dameruil, en Gerard stond een pion voor. De rest was een kwestie van tijd.

Johan kwam strategisch goed uit een Spaanse opening. Open a-lijn met druk tegen een geïsoleerde pion op a7, en in een opstelling met c4-d5-e4 versus c5-d6-d4 druk tegen pion d6. Hoewel zijn tegenstander tegenspel had via de b-lijn tegen pion b2 voerde Johan de druk op en won wat pionnen tegen een kwaliteit. Die pionnen gingen richting de overkant en het punt was binnen.
Zelf keek ik tegen 1. f4 aan. Ik kon al snel het centrum pakken, maar wilde toen te snel. Mijn tegenstander kon druk gaan uitoefenen en met steeds minder tijd deed ik het verkeerd en verloor een pion. Ik probeerde nog wel te keepen in een wederzijds T + P + wat pionnen eindspel. Jullie kennen natuurlijk de titels grootmeester (GM), internationaal meester (IM) en Fide meester (FM). Sinds deze avond ben ik PM, oftewel paardvork meester! Zo'n beestje kan dreigend rondspringen, en net toen mijn tegenstander dacht alles op de rit te hebben was daar alsnog de swindle paardvork waarna hij zijn toren kon inleveren. Niet verdiend, maar wel leuk :-)

Nick had een stelling waarvan je weet dat hij hem gaat winnen. Rustig spel en wat druk. Zijn tegenstander offerde een pion voor wat vage aanvalskansen, en Nick wikkelde af naar een toreneindspel met een pion meer. Vraag was of dat nog wel gewonnen was, maar het zat mee want met Nick's pion op de 7e rij en zijn toren op de 8e maakte zijn tegenstander een fout: of toren inleveren of dame laten halen. En dus stukken in het doosje.
Gerard V kwam in een voor hem lastige stelling: wat gedrongen en weinig ruimte in plaats van open stukkenspel. Dat ging van kwaad tot erger en het enige punt voor Moira deze avond. Henk kwam goed uit de opening: ruimteoverwicht en druk met zijn stukken. Hij bouwde goed uit met een paard op e5 en een toren op de half open g-lijn naar de zwarte koning. Dat won een kwaliteit en vervolgens de partij.
Bij Vincent ging het lange tijd gelijk op, en werd er afgeruild naar een T + P tegen T + L eindspel met ieder nog wat pionnen. In wederzijdse tijdnood braken zijn tegenstander's pionnen door, maar kwam de koning in een matnet waardoor het plots uit was. In de post-mortem probeerde zijn tegenstander aan te tonen hoe hij eerder had kunnen winnen. Maar ook hier sleepten we dus een heel punt uit.
Dieuwe kreeg een karakteristieke stelling met een witte geïsoleerde d-pion en vrij stukkenspel. De batterij op de b1-h7 diagonaal was echter niet dreigend genoeg, en Dieuwe liet zijn tegenstander terugkomen en kreeg zelf tegen zijn koning te verduren. Na dameruil resteerde een gelijk stelling, die Dieuwe toch naar zijn hand wist te zetten. Al met al een verdiende overwinning al had hij ook wat minder groot uit kunnen vallen dan de 7-1. Maar daar hoor je ons niet over klagen.

Half december weer samen met een paar van hen in het KSNB combinatieteam, en binnenkort een keer tegen hun 1e team voor de beker. Dat zijn dan wat minder borden, maar voor 3-1 doen we natuurlijk het ook!