Login Form

Puzzel van de dag

Schaakfestijn voor jong en oud in Houten
 
 

De schaakclub Houten viert in 2018 haar 40-jarig bestaan. Als laatste van de festiviteiten in 2018 stond nu het simultaanschaak op het programma. Op zaterdagmiddag 24 november werd door jong en oud simultaan geschaakt in café-restaurant de Engel.

Een tweetal Pieten kwam ook nog even langs. Zij lieten ons weten dat zij en de Goedheiligman helaas verhinderd waren om deel te nemen wegens verplichtingen elders. De opening van het schaakfestijn werd verzorgd door de wethouder van o.a. sportzaken in de gemeente Houten dhr. Kees van Dalen. Dertien enthousiaste kinderen schaakten daarna tegen de internationaal grootmeester Tea Lanchava. Het was daarna soms oorverdovend stil. De (schaak)stukken vlogen zo nu en dan van het bord. Gelukkig was een slechte zet niet altijd direct beslissend, want de kinderen mochten daarna voor een betere voortzetting kiezen.
Na 53 minuten viel de eerste beslissing. Soms werd een tweede partij gestart. Na ongeveer 2 uur bleek dat Tea Lanchava, vaak na taai verzet, alle partijen had gewonnen. Omdat de Houtense jeugd zich zo kranig hadden geweerd kregen zij allemaal als aandenken het schaakboek “Jeugdzonden” (auteur: Siep Postma) cadeau. Sfeerimpressies zijn te zien op http://onshouten.nl.

Daarna was het de beurt de volwassenen. Zij werden welkom geheten door Vincent Verstege, de voorzitter van de schaakclub Houten. Alle deelnemers kregen een “Glossy” over het roemrijke verleden van de schaakclub Houten. In totaal 25 heren en 1 (jonge)dame bonden daarna de strijd aan met de, oorspronkelijk uit Georgië afkomstige, Tea Lanchava. Zij verhuisde in 1994 naar Nederland en wenst zich in de komende jaren vooral in te zetten voor het stimuleren van het Nederlandse jeugdschaak voor zowel jongens als meisjes.Om 15.30 uur daalde de stilte hoorbaar neer in de champagnezaal van café-restaurant de Engel. Alleen het licht krakende geluid van overactieve hersenen was waarneembaar, zij het alleen voor de geoefende luisteraar. De rondetijden van de simultaangeefster liepen op van 7 minuten naar 11 minuten. Dit had natuurlijk alles te maken met felle tegenstand die de Houtense schakers en de 2 gasten uit Doorn-Driebergen boden. De strijd had niet de geplande duur van 2 uur maar 3.5 uur.

Louis Wieman, Willem Lakeman, Theo Meeuwse, Vincent Verstege, Gerard Vernooij, Peter van Wijk, Johan de Groot en Gerard Rill speelden remise. Zij ontvingen een fles met inhoud.

Dieuwe Bosch, Joop Jentink en Willem Frouws wonnen hun partij en ontvingen een tegoedbon van café-restaurant de Engel.

Hierna was de stilte voorbij en waren de muzikale klanken van een naderend feest in de nabijgelegen zaal duidelijk waarneembaar. Opgetogen trok eenieder naar huis in de overtuiging dat de schoen bij de open haard of radiator op zondagochtend gevuld zou zijn met …..

(Voor nog veel meer foto's zie: menuoptie Foto Galerij)

Uw verslaggevers ter plaatse Jan van der Werf en Henk Struikmans