Login Form

Puzzel van de dag

Slotronde SGS competitie achttal
 
 

Afgelopen vrijdag 25 mei was het zo ver: de slotronde van de SGS competitie voor de klassen 1A en 1B. Wel 160 schakers tegelijk aan het werk, da's nog eens wat anders dan de gemiddelde clubavond :-)  Gelukkig een grote zaal op deze zwoele avond, waarvan de deuren open konden. Want met zovelen in een klein warm hok .......

Voor ons stond er niet veel meer op het spel: we stonden vierde met bij grote winst de kans om op bordpunten Vegtlust voorbij te gaan en derde te worden. Voor onze tegenstander was het spannender, omdat ze onderaan stonden. Alleen als ze gelijk spel tegen ons zouden halen en de Rode Loper zou verliezen, konden ze in de poule blijven. Nou, daar werkten wij niet aan mee, want we stuurden ze met een 6-2 nederlaag naar huis. Vegtlust won met 5,5-2,5 zodat ze met een half bordpuntje meer dan wij eindigden.

Maar voordat het zover was, moest er hard gewerkt worden. Met perikelen van laat vertrek en vergeten wedstrijd konden we nog redelijk op tijd allemaal aanschuiven. Gerard R 's tegenstander zette de partij kalm op. Te kalm, en dan komt Gerard vanzelf beter te staan. Loperpaar veroverd, lijnen open, actieve stukken, een zwarte dame die op h4 de witte koning komt belagen. Stukoffer voor 2 pionnen en het was voorbij. Zijn tegenstander gaf het stuk terug, maar met open koningsstelling red je het niet tegen oprukkende vijandelijk troepen. En de eerste winst was binnen. Nick was ondertussen bezig om zijn tegenstander te a-lijnen met 2 torens. Viel toch niet mee. Maar Nick drukt net zo lang totdat hij er door komt. Overigens met commentaar van Gerard daar hij daar niets van begreep, en op iedere zet was anders zou hebben gedaan........ Verschil in speelstijl zullen we maar zeggen :-) Maar wel 2-0.

Peter kwam degelijk uit de opening. Zijn tegenstander ruilde wat af maar kreeg daardoor een sterk centrum tegenover zich. Dan maar een koningsaanval, maar Peter maakte duidelijk dat dat met alleen een dame niet lukt en kwam met een toren binnen op de tweede rij. De offers van wit hielpen niet, en het was uit. Dat zijn tegenstander materiaal terug ging pakken terwijl hij schaak stond versnelde zijn lot; de aangeraakte dame moest er tussen, en na dameruil was het gedaan. Dat betekende 3-0 op de topborden.

Hoe ging het ondertussen bij de rest? Nou dat varieerde, en er kon nog van alles gebeuren. Gerard V stond een pion voor maar stond onder druk, Henk stond gelijkwaardig, Joop een pion minder, Dieuwe gelijk en Gerrit onder druk. Met pech zijn dat 3 verliespartijen en 2 remises en dus 4-4. En dat was natuurlijk niet de bedoeling tegen de hekkesluiter....

Het duurde een tijd voordat de volgende uitslagen kwamen, en dan zie je waarom wij toch een stuk hoger stonden, want langzaam maar zeker haalden we er meer uit. Om te beginnen Dieuwe. Lange tijd ging het gelijk op. Damegambiet, open c-lijn tegen open d-lijn. Telkens meer afruil, totdat beiden nog een paard en 3 pionnen op het bord hadden staan. Potremise denk je dan, je gaat een drankje halen, komt terug, ziet dat de partij klaar is, vraagt: Remise zeker? Nou nee, gewonnen! Zijn tegenstander moest met de koning naar de a-lijn om een pion op te halen, en vergat op tijd terug te lopen. Toen kon Dieuwe hem mooi afsluiten en resterende pionnen in het centrum en op de koningsvleugel ophalen. De aanhouder wint!

Met Gerard V ging het helaas minder. In een e4-e5 stelling wist hij de zwarte pion op e5 te winnen, maar zwart kreeg tegenspel met loperpaar en half open f-lijn en druk tegen het witte paard op f3. Als je eigen stukken niet lekker samenwerken helpt die extra pion je niet veel. Gerard wist toch aardig lost te komen, kon wat afruilen, maar moest zijn pluspion opgeven. Een loper-schijnoffer leuk goed richting remise, maar hij overzag een matdreiging en wikkelde verkeerd af. Verlies en daarmee 4-1.

En het slechte nieuws ging nog even verder. Gerrit stond de hele partij gedrongen, zijn tegenstander veroverde steeds meer ruimte en kwam tenslotte binnenvallen om wat pionnen te verorberen. Hoe Gerrit het voor elkaar kreeg weet ik niet, maar hij wist toch af te wikkelen naar een toreneindspel met maar 1 pion minder, en dat was ook nog eens een dubbelpion. Kansen op dat te houden. En ook al zeggen mensen wel dat toreneindspelen bijna altijd remise worden, in de praktijk valt dat vaak tegen. Ook hier legde Gerrit het loodje. Stand 4-2.

Maar daar was Henk. Hij heeft niet alle wedstrijden meegespeeld omdat hij na zijn pensioen lekker aan het reizen is. Ook vanavond op het bord: na een avontuur op Sicilië kwam hij in Spaanse structuren terecht. Rustig zetjes doen en langzaam ruimte uitbouwen. Dat lukte, en even later was het centrum van Henk, had hij een toren op de open f-lijn en loerde zijn zwartveldige loper naar h2. Dan kan het hard gaan, en dat deed het ook. Met een fraaie bekroning: de koning van zijn tegenstander werd naar de h-lijn gelokt en daar met 2 torens en een loper pardoes matgezet! En 5-3 voor ons.

En alleen de partij van Joop nog aan de gang, met ondertussen tijdnoodfase. Joop zat al de hele avond tegen een stelling met een pion minder aan te kijken. De opening begon rustig met afruil op de damevleugel van de a- en c-pionnen. Symmetrisch lange adem werk. Gefiatteerde lopers op g2 en g7. Pion op h3 om een zwart paard van g4 af te houden, de loper op e3. En zwart een mooi paard op e5. Dan speel je de dame naar d2 om Lh6 te kunnen gaan doen. Pats! ... Lxh3. Want als je die loper pakt komt Pf3 schaak en dame inleveren. Dan hoop je dat je die h-lijn kunt gebruiken voor aanval, maar de stelling bleef voor Joop wat passief. Totdat in tijdnood het moment kwam om dan maar wat te proberen. Stuk voor pionnen. Dame en loper in stelling, en ja hoor.... Txh6 met schaak kwam Joop toch binnenstormen over die h-lijn! Na Lxh6 Dxh6 moest de koning opzij waarna de witveldige loper het afmaakte: mat of damewinst. Cool! En 6-2 voor ons.

Nog even wat statistiek voor het afgelopen jaar: vierde plek, 4 keer winst, 2 keer gelijk en 3 keer verlies, 40,5 bordpunten = gemiddeld 4,5 punt per wedstrijd (als je dat precies iedere wedstrijd doet wordt je kampioen.... de tip voor volgend jaar zullen we maar zeggen).

Gerard R 6,5 uit 8 beker 2,5 uit 4
Nick 6 uit 8 beker 3 uit 4
Peter 5 uit 9 beker 1,5 uit 3
Gerard V 4,5 uit 8 beker 3 uit 3
Henk 4,5 uit 7
Vincent 3,5 uit 7 beker 0 uit 1
Joop 5 uit 9 beker 0 uit 1
Jan 1,5 uit 5
Dieuwe 3,5 uit 6
Theo 0,5 uit 3
Gerrit 0 uit 2

We hebben dus 3 invallers nodig gehad om telkens een team op te kunnen stellen (en mag je Dieuwe met 6 partijen nog wel een invaller noemen?). De punten kwamen vooral van de topborden. Opent wel perspectieven voor komend jaar met wat versterking op komst. En bij de beker haalden we de halve finale. Dus komende seizoen.......

 
Peter