Login Form

Puzzel van de dag

Beker: halve finale!!
 
 

Op 23 april trokken we naar het pittoreske Nieuwaal om tegen ZZC (Zaltbommel Zuilichem Combinatie) te spelen. In de gewone competitie hadden we thuis van hen gewonnen, dus ze zijn te kloppen.

Voor degene die zich afvraagt waar Nieuwaal ligt: A2 afzakken en dan bij Zaltbommel de binnenlanden in. Enig medelijden met deze mannen is dus op zijn plaats als zij weer eens tegen Laren of Hilversum aan moeten treden... Maar wij waren ruim op tijd, en lieten ons verrassen met Belgisch aandoende dorpsstraten met allemaal verschillende huizen, direct aan de straat. Dát is weer eens wat anders dan een Vinex wijk. Dat ze niet gewend zijn aan tegenstanders die op tijd komen bleek direct. Slechts twee man aanwezig, die bezig waren stukken op te zetten, toen Gerard R gewoon om half acht aanschoof en zei: zo, nu kunnen we beginnen!

Dat we aan elkaar gewaagd waren bleek uit het spelverloop. Pas in het laatste half uur vielen de beslissingen. Gerard R zette de partij scherp op. Met een breed wit pionnencentrum zette hij zwart onder druk. En die pionnen liepen door naar d5 en e5; enorm complex. Nick werd door zijn tegenstander enigszins in de verdediging gedrongen. Zwart mist de c- en d-pion, en dan pionnen op e6-f7-g7-h6. Wit had een hangend centrum met c3-d4. Zwart heeft druk op c3, wit heeft met de Ld3, Pf3 en een half open e-lijn de mogelijkheid om achter de zwarte koning aan te gaan. Peter had in een rustige opening het loperpaar gekregen met ruimtevoordeel. Maar wel veel tijd geïnvesteerd om dat voor elkaar te krijgen. En Gerard V had een vrij gesloten stelling met half open e-lijn voor zwart en f-lijn voor wit. Maar wel wit met een achtergebleven pion op e3. Gerard had complete controle over e4 en omdat de damevleugel dichtgeschoven was, kon hij lekker op die e3 pion gaan drukken.

Bij Gerard R vloog het bord in brand; enorme verwikkelingen met verschillende mogelijke stukoffers. Gerard was er van overtuigd dat hij gewonnen stond, maar kon de juiste afwikkeling niet vinden. In de slotfase overzag hij iets, en moest de winst aan zijn tegenstander laten. Gerard V drukte consequent door. Niet zijn stijl en hij vond het pas leuk worden toen de stelling uiteindelijk open kwam met actief stukkenspel, en toen was de winst snel binnen. Nick's tegenstander ging inderdaad voor die koningsaanval en had er ondertussen een kwaliteit tegenaan gegooid. Maar dan blijkt Nick een taaie rakker. De witte dame kwam wel op h7, maar jon daar niet veel schade aanrichten. Nick graaide nog pion d4 eraf, en wikkelde af naar winst. Ik stond ondertussen geweldig; mijn tegenstander zat volledig in het nauw en speelde zijn stukken heen en weer op de 7e en 8e rij. En net toen ik een pion wilde verschalken zag ik niet dat die nog gedekt stond. Stuk minder, en even later einde oefening. Balen. En 2-2.

Dus weer moesten snelschaakpartijen de beslissing brengen. En we moesten winnen: bij 2-2 verviel de gewone partij op bord 4 en zou ZZC door zijn. Gerard R had de partij van eerder op de avond nog in zijn hoofd. 1-0 achter. Gerard V had een goede avond en speelde zijn tegenstander weer van het bord: 1-1. Ik kwam in een gewonnen toreneindspel maar verprutste het doordat mijn tegenstander te ver kon komen met zijn pionnen; daar moest ik mijn torenvoorsprong tegenaan gooien zodat het remise werd: 1,5 - 1,5. En Nick, Nick stond materiaal achter en probeerde met de moed der wanhoop een eindspel van L tegen P maar met een paar pionnen minder remise te houden. Dat lukte niet zodat ZZC met 2,5-1,5 won en doorgaat naar de finale.

Het was een warme avond. Zowel binnen als buiten (om 0:45 nog lekker weer zonder jas). Teleurstelling dat we de finale niet gehaald hebben. Leuke potten, maar toch balen van het verlies. Aan de andere kant, mensen, we zijn nog nooit zo ver gekomen. Met vlag en wimpel de halve finale gehaald! Daar mogen we nog lang trots op zijn!

 
Peter